Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Άσσοι: International και Club 25

Α. Η σειρά Assos International:

Η «διεθνής» εκδοχή του Άσσου. Όχι πια μια πρεσβεία του ελληνικού τσιγάρου στη διεθνή αγορά, όπως οι Άσσοι Export κλπ. της προηγούμενης ανάρτησης, αλλά [προσπάθεια για] ένα καθαυτού διεθνές -όχι ελληνικό- τσιγάρο, που απλώς να προέρχεται από την Ελλάδα.

1. Assos International, King size σκληρό

2. Assos International, 100'ς μαλακό.
3. 1. Assos International, 100'ς σκληρό.

4. Assos International Lights, 
king size σκληρό 

Το ίδιο, λίγο μεταγενέστερο.


5. Το ίδιο, άλλη σχεδίαση

Β. Η σειρά Papastratos Classic:

Στην ουσία κι αυτά τα τσιγάρα Άσσοι Ιντερνάσιοναλ ήταν. Η λέξη Άσσος σε ορισμένα πακέτα δεν αναγράφεται πουθενά, σε καμία γλώσσα, υπάρχει όμως το λογότυπο με το 1 και το Π. Σε άλλα πάλι αναγράφεται. Όσο για την ένδειξη International, ούτε αυτή εμφανίζεται πουθενά, όμως η συγγένεια στο ντιζάιν είναι εύγλωττη. Αντίθετα αναγράφεται το Παπαστράτος, όχι απλώς ως επωνυμία της επιχείρισης αλλά ως όνομα του τσιγάρου.



6. Papastratos Classic Lights, King size σκληρό



7. Το ίδιο, λίγο μεταγενέστερο, από συλλεκτική σειρά.

Η συλλεκτική πίσω όψη του προηγούμενου.


8. Papastratos Classic Ultra, King size σκληρό.


Γ. Η σειρά Assos Club:

Στην πραγματικότητα ούτε καν σειρά, ένα σήμα μόνο του με κανονική και ελαφριά εκδοχή. Η καριέρα του ήταν σύντομη. Ιδιόρρυθμο τσιγάρο, έξω από τις ελληνικές συνήθειες (πιο κοντά στις βελγικές, περιέργως): κοντό όσο ένα μικρό άφιλτρο, αλλά με φίλτρο (πολύ κοντό κι αυτό), λιγάκι πιο χοντρό από το κλασικό, και επιπλέον σε πακέτο των 25, που υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο αυτή την κόμπακτ, κοντόχοντρη εμφάνιση, τόσο αντίθετη στο μακρόστενο σχήμα των κλασικών Κινγκ Σάιζ (και 100'ς, 120'ς κλπ.) τσιγάρων.



9. Assos Club, μικρό φίλτρο, μαλακό πακέτο των 25.


10.  Assos Club Lights, μικρό φίλτρο, 
σκληρό πακέτο των 25.


11. Διαφημιστική κατασκευή, σαν προθήκη, με ένα πακέτο (το ίδιο που εικονίζεται μόνο του στη φτγρ. 9).


Το πακέτο Zet από Ρουμανία δεν το έχω, είναι μια φωτογραφία που κατέβασα από το διαδίκτυο. Είναι της κλασικής δυτικής αισθητικής (μακρόστενο), δεν ξέρω όμως αν είναι παλιότερο ή νεότερο από τον Άσσο Κλαμπ.



Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Άσσος

1. Άσσος άφιλτρος κασετίνα.



2. Άσσος [φίλτρο], King size, κασετίνα.

Τον βάζω δίπλα δίπλα και μ' ένα σημερινό πακέτο για να φανούν οι διαφορές. Το χρυσό χρώμα στον κομμένο κύκλο είναι το ίδιο, απλώς δεν το αποδίδει καλά η φωτογραφική.
Στο καινούργιο πακέτο η όλη αισθητική είναι διακριτικά εκμοντερνισμένη (πλαίσιο γύρω γύρω, γραμματοσειρά ίδια με του Άσσου International). Λείπει η χαρακτηριστική ένδειξη με το χαρμάνι του παλιού Άσσου, και λείπει επίσης οποιαδήποτε λέξη στα ελληνικά.
Ο Άσσος φίλτρο δεν ήταν κινγσάιζ. Αυτά τα πακέτα όμως είναι. Φαίνεται ότι η αλλαγή έγινε αρκετά παλιά.



3. Άσσος King size μαλακό.

4. Άσσος Super, 100'ς σκληρό.

5. Άσσος Export, King size σκληρό.

Αυτοί οι 5 είναι, απ' όσο θυμάμαι, οι παλιότεροι και πιο κλασικοί Άσσοι που κυκλοφορούσαν εκείνο τον καιρό. Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η λέξη Άσσος δεν εμφανίζεται σε κανένα πακέτο. Παρόλο που η παλιά σειρά σημάτων «Παπαστράτος Νο 1, Νο 2, Νο 3» κλπ. είχε προ πολλού πάψει να κυκλοφορεί, εκτός από τον Άσσο, ωστόσο εξακολουθούσε να θεωρείται δεδομένο ότι «Άσσος» είναι απλώς ένας προφορικός τρόπος να πούμε «νούμερο 1». Τη λέξη Άσσος νομίζω ότι την πρωτοείδαμε τυπωμένη (με λατινική γραφή) στα πακέτα του Ιντερνάσιοναλ. Σήμερα αναγράφεται και στους παραδοσιακούς Άσσους.
Εντωμεταξύ, κάποια από αυτά τα σήματα έβγαιναν και στο εξωτερικό. Σίγουρα το Εξπόρτ, λογικά και το Σούπερ (αφού γράφει επάνω Hellas), και δεν ξέρω μήπως και κανένα από τα υπόλοιπα. Οι ξένοι πώς τα ζήταγαν άραγε; Υποθέτω Number One, ή ίσως Papastratos.
Κάπου εκεί στα Εννενήντα'ς εμφανίστηκαν και οι πρώτες ελαφρύτερες παραλλαγές του Άσσου, σε εικοσιπεντάρια πακέτα:

6. Assos Lights, King size, σκληρό πακέτο των 25.

Το λογότυπο έχει μεγαλώσει καταλαμβάνοντας πολύ μεγαλύτερο μέρος του πακέτου, το δε κόκκινο χρώμα του αριθμού «1» έχει ελαφρύνει σε πορτοκαλί. Η λέξη Άσσος με λατινικά στοιχεία και με γραμματοσειρά Άσσου Ιντερνάσιοναλ.

7. Άσσος Mild, King size, σκληρό πακέτο των 25.

Το λογότυπο έχει μεγαλώσει κι άλλο, πλέον δε χωράει ολόκληρο στο πακέτο! Το κόκκινο χρώμα του αριθμού έχει περιέργως επανέλθει, η δε λέξη Άσσος δεν υπάρχει με καμία γραφή, απλώς εννοείται.

8. Άσσος Mild, King size, μαλακό πακέτο των 25.

Δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρχε και μάιλντ και λάιτς. Δεν ξέρω αν συνυπήρξαν ή το ένα αντικατέστησε το άλλο.


Τρεις αρχαίες κασετίνες του Παπαστράτου: δύο «Νο 7», άφιλτρα, κασετίνες των 10, κι ένας Άσσος (Νο 1), επίσης άφιλτρος κι επίσης των 10.
Από τις ταινίες και τις διάφορες ενδείξεις στα πλαϊνά αντλούμε διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Τα Εφτάρια είναι τσιγάρα 2ης κατηγορίας, καθαρό βάρος 12,5 γραμμάρια. Άρα ένα τσιγάρο εκείνης της εποχής είχε 1,25 γρ. καπνό μέσα (ντάξει, κάτι μιλιγκράμ λιγότερο λόγω του τσιγαρόχαρτου). Νομίζω ότι είναι σημαντικά περισσότερο απ' όσο βάζουν σήμερα.
Τα Εφτάρια τιμώνται δρχ. 1550. Πρέπει να είναι κατοχικά, τον καιρό των μεγάλων υποτιμήσεων. Αντίθετα ο Άσσος έχει την πιο νορμάλ τιμή των 3,25 δραχμών.
Άλλη πληροφορία είναι ότι ο Άσσος περιέχει καπνά Αγρινίου. Να λοιπόν ποιο είναι το περίφημο «χαρμάνι του παλιού Άσσου», που ασφαλώς σήμερα έχει αλλάξει.
Εννοείται ότι και τα τρία πακέτα είναι χωρίς προειδοποιήσεις. Εκείνο τον καιρό το τσιγάρο δεν έβλαπτε την υγεία, αντίθετα την ωφελούσε μέχρι σημείου να συνίσταται από τους γιατρούς!!

Οι Άσσοι International και Club 25 σε προσεχή ανάρτηση, μείνετε συντονισμένοι.