Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Camel



Camel άφιλτρο μικρό, μαλακό. Εμπρός και πίσω όψη.

Το θρυλικό πρωτότυπο όλων των πακέτων Κάμελ, και το μόνο που σεβάστηκαν οι εταιρείες διατηρώντας το ίδιο ακόμη και σήμερα που όλα τα άλλα πακέτα Κάμελ έχουν αλλάξει.


Camel, Kingg size σκληρό. Δύο πακέτα.

Στο πρώτο, λίγο παλιότερο (250 δρχ.), η προειδοποίηση υγείας είναι κάπου στο πλάι. Στο δεύτερο, πιο πρόσφατο (330 δρχ.) τη βλέπουμε.
Αυτά είναι τα ιστορικά (για τους Έλληνες καπνιστές) Κάμελ του Καρέλια.

.

Άλλο ένα πακέτο, εκτός του κανονικού εμπορίου -ειδική έκδοση μόνο για την Ολυμπιακή. Μόνο η πίσω όψη: η εμπρός είναι η ίδια όπως στο πρώτο.

Camel, King size σκληρό, από ΗΠΑ.



Camel, King size μαλακό, από ΗΠΑ.
Ως γνωστόν τα ελληνικά Κάμελ περιείχαν χαρμάνι από καπνά American & Domestic (αμερικανικά και ντόπια), ενώ τα αμερικάνικα Turkish & American. Ωστόσο προσέξτε, τρεις φωτογραφίες πιο πάνω, την πατάτα που έχουν γράψει στο πακέτο της Ολμπιακής: American  Domestic tobaccos (ντόπια αμερικάνικα καπνά)!...
Ας σημειωθεί πάντως ότι Turkish δε σημαίνει κατ' ανάγκην τούρκικα. Προκειμένου για καπνά, η λέξη χρησιμοποιείται και με την έννοια «τουρκικού τύπο», δηλαδή ανατολίτικα (τα οποία μπορεί να προέρχονται και από την Ελλάδα). Οπότε τελικά δεν αποκλείεται να πρόκειται και για το ίδιο χαρμάνι, ή περίπου το ίδιο, και απλώς στην ελληνική έκδοση να απέφυγαν τη λέξη Turkish για να μην προκαλούν τον... πατριωτισμό των Ελλήνων (που πίνουν μόνο ελληνικό καφέ και όχι τούρκικο, κλπ.).   

Το σκληρό αμερικάνικο πακέτο διαφέρει ελαφρώς στα χρώματα τόσο από το μαλακό όσο και από τα ελληνικά αντίστοιχα (και δε φταίει η φωτογράφιση γι' αυτό). Ίσως είναι θέμα πολιτείας ή χρονολογίας (;)...




Camel wides Lights, σκληρό, από ΗΠΑ.
Τα Wides (φαρδιά) είναι ένα είδος τσιγάρου που δεν υπάρχει στα από 'δω μέρη (νομίζω ότι πολύ πρόσφατα εισήχθη το Marlboro wides, ή συζητιόταν να εισαχθεί). Στην Αμερική υπήρχε από 20ετίας τουλάχιστον. Γενικά η ψευδοποικιλία όπου στην ουσία επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα με ανούσιες μικροδιαφορές είναι ίδιον της αμερικανιάς (το έχουμε μάθει πολύ καλά στις αμερικάνικες αλυσίδες καφετεριών, όπου μπορεί μεν ένας καφές της προκοπής να μην υπάρχει, αφθονούν όμως οι παραλλαγές με σιρόπι τάδε, αφρόγαλα δείνα, τριμμένο πάγο, ολόκληρο πάγο και δε συμμαζεύεται -πάντα με ξεχωριστό όνομα η καθεμία λες και διέφεραν όσο η πορτοκαλάδα από τη λεμονάδα).
Τα wides είναι ελαφρώς κοντύτρερα από King size και πιο χοντρά.
Τα συγκεκριμένα, αν και λάιτς, δεν έχουν το κλασικό σχέδιο των Κάμελ Λάιτς εκείνης της εποχής (το άσπρο, βλ. λίγο παρακάτω), αλλά μια ελαφρά παραλλαγή του πακέτου των κανονικών Κάμελ, με την εικόνα λιγάκι μικρότερη και τα χρώματα λιγάκι πιο ασπριδερά.
 




Camel, King size, σκληρό πακέτο των 10 τσιγάρων, από Γαλλία, με μια πολύ χαριτωμένη αποστροφή προς τους συλλέκτες: Ω συλλέκτα Κάμελ, μην αναζητείς δωράκια και κουπόνια: το κόστος των καπνών που έχει το χαρμάνι Κάμελ δε μας αφήνει περιθώρια για τέτοια πράγματα.

Χμ... Και γιατί αργότερα άρχισαν να βγάζουν συλλεκτικές χαζομαρίτσες; Ο νοών νοείτω!



Camel Lights, King size μαλακό.
Αντίθετα από τα κανονικά Κάμελ, τα λάιτς έχουν την εμπρός όψη ίδια με την πίσω.

Τα Κάμελ Λάιτς αρχικά κυκλοφορούσαν μόνο σε σκληρό πακέτο. Όταν βγήκε το μαλακό, διαφημίστηκε με την παρακάτω καρτούλα (η οποία βρισκόταν μέσα στα σκληρά πακέτα, ώστε να ενημερώσει τον πελάτη ότι εκτός από αυτό που ήδη αγόρασε έχει πλέον κι άλλη επιλογή):


___________________________________________
 
Και μερικά πακέτα από διάφορες χώρες, με ποικίλους τρόπους διαβάθμισης του βάρους:
 

 Camel Lights, 100΄ς σκληρό,
από Αγγλία (;).
 
 

Camel Lights, 100'ς σκληρό, από τα Duty free. Με μια χειρόγραφη σημείωση απάνω. Αυτά ακριβώς τα Camel Lights κατοστάρια πωλούνταν και στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τα γράμματα της σημείωσης, έχω λόγους να πιστεύω ότι αυτό το πακέτο αγοράστηκε είτε σε γαλλικό αεροδρόμιο σε ταξίδι προς Ελλάδα, είτε το αντίστροφο.
Camel Full Flavor, King Size σκληρό, από Γερμανία. Με το νεότερο ντιζάιν.
 
Το κανονικό κατοστάρι Κάμελ, σκληρό, το βλέπουμε εδώ.
 

 

Camel Medium, King Size, σκληρό πακέτο των 14, από τα Κανάρια νησιά.
Camel Lights, King Size σκληρό, από Ελλάδα.
Camel Lights, King Size σκληρό, από Γερμανία. Με το νεότερο ντιζάιν.
Camel Special Lights, King Size σκληρό, από ΗΠΑ. Πονηρή παραλλαγή του παλιού ντιζάιν: η καμήλα έχει πάει να ποζάρει σε άλλο σημείο της ερήμου (βλ. φόντο) και το φως του ήλιου είναι λίγο πιο διαυγές (βλ. ίσκιο)! Το πλαίσιο είναι σε χρυσό χρώμα που δε βγήκε καλά στο σκάνερ.
 
 


Camel Mild, King Size σκληρό από Γερμανία. Λίγο εκσυγχρονισμένη εκδοχή του παλιού ντιζάιν.
Camel Mild, King Size σκληρό από ΗΠΑ. Εντελώς άλλο πακέτο, μάλλον παλιότερο (καθαρή εκδοχή του παλιού ντιζάιν).
Camel Extra Mild, King Size σκληρό από Γαλλία.
Camel Ultra Mild, King Size σκληρό από Γαλλία. Και τα δύο ανήκουν εμφανώς στην ίδια σειρά, σχεδιαστικά, με το αμέσως προηγούμενο αμερικάνικο.
 
Άρα λοιπόν σε ορισμένες χώρες τα ελαφριά Κάμελ ήταν Lights και σε άλλες ήταν Mild. Στην Αμερική φαίνεται να συνυπήρξαν τα Mild με τα Special Lights.
 
_____________________________________________

Και μερικοί στριφτοί καπνοί:


Camel, άνευ ετέρου προσδιορισμού, από Γερμανία.

 
Camel (Quality choice), επίσης από Γερμανία.
 
 

 
Camel Halfzware / Demi-fort, από Βέλγιο. Halfzware στα φλαμανδικά, ή Demi-fort στα γαλλικά, σημαίνει «μεσαίου βάρους».

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

John Player

Ο John Player βγάζει τα τσιγάρα του σε δύο «οικογένειες σημάτων» (σύμφωνα με τη διάλεκτο του χώρου): τα πολυτελή John Player Special (JPS), και τα λαϊκότερα Player's. Και στις δύο οικογένειες πρόκειται για τσιγάρα Βιρτζίνια, ως είθισται παρά τοις Άγγλοις. Ως προς τα πακέτα, τα μεν Player's ακολουθούν την αγγλική παράδοση των συρταρωτών πακέτων που είδαμε και στα Κρέιβεν και σε άλλες αγγλικές μάρκες, τα δε JPS ακολουθούν κατά βάση τη διεθνή πρακτική των πακέτων πολυτελείας, δηλαδή των σκληρών πλακέ πακέτων με 10+10 τσιγάρα, σε μήκος επίσης πολυτελείας (μεταξύ Κινγκ Σάιζ και 100΄ς). Ωστόσο τα JPS βγαίνουν παράλληλα και σε Κινγκ Σάιζ, σε κλασικό σκληρό πακέτο, σε μια ένδειξη ίσως ελαφράς στροφής προς στρώματα όχι βέβαια λαϊκά αλλά ούτε και τόσο VIP όσο τα καθαυτού πολυτελείας.

Θα έλεγα ότι αν τα πακέτα μιλούσαν για λογαριασμό των καπνιστών τους, θα δήλωναν τα εξής:
-Player's συρταρωτό: είμαι εργάτης τιμημένος όπως όλη η εργατιά (ιδανικά μάλιστα ναύτης)*
-JPS μεγάλο πλακέ: είμαι Ο Πρόεδρος
-JPS king size σκληρό: δουλεύω σε καλό πόστο μεγάλης εταιρείας, θέλω να γίνω Ο Πρόεδρος στη θέση Του Προέδρου.

*Βέβαια στην πραγματικότητα δεν είμαι ούτε εργάτης ούτε ναύτης. Διανοούμενος είμαι, και προσπαθώ να νιώσω κοντά στον απλό λαό. Και καλά. Αν δεν κάπνιζα Player's θα κάπνιζα Gitanes. Ο πραγματικός εργάτης εκείνο τον καιρό θα κάπνιζε κάποια ελληνική φτηνή κασετίνα. Πραγματικός εργάτης με Player's μόνο Άγγλος (και με Gitanes  μόνο Γάλλος).

Ο προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι για το ελληνικό εμπόριο τα μεν Player's κατασκευάζονταν στο Βέλγιο, τα δε John Player Special στη Δυτική Γερμανία. Δηλαδή η παγκοσμιοποίηση δεν ξεφύτρωσε χτες.

Α. Player's:



1. Player's μικρό άφιλτρο, συρταρωτό πακέτο. Εμπρός και πίσω όψη. Σημειώνω και τις περιεκτικότητες: 1,4 και 14.



Δεύτερο όμοιο πακέτο. Είναι λίγο παλιότερο κι έτσι η προειδοποίηση υγείας δε διακρίνεται (είναι στο πλάι).


2. Player's Light, φίλτρο (όχι King size), συρταρωτό πακέτο από Καναδά.
Για τα μεγέθη των τσιγάρων και τους τύπους των πακέτων στον Καναδά βλ. το πρώτο σχόλιο στην ανάρτηση Craven.


Η πίσω όψη του ίδιου πακέτου, ανοιχτού: στον πάτο του συρταρωτού εσωτερικού κουτιού ημερολόγιο της χρονιάς (1995).
Στον Καναδά τόσο οι προειδοποιήσεις υγείας όσο και οι υπότιτλοι της ίδιας της μάρκας (εδώ το light) εμφανίζονται στη μια πλευρά στα αγγλικά και στην άλλη στα γαλλικά.

Στην ίδια οικογένεια ανήκει και η σειρά John Player Gold Leaf, που δεν πέρασε ποτέ από την Ελλάδα αλλά διεθνώς είναι αγαπητή και πετυχημένη. Ένα κυπριακό πακέτο John Player Gold Leaf lights, King size σκληρό 25άρι, πολύ ταλαιπωρημένο, έχει ήδη αναρτηθεί εδώ.


B. John Player Special:



3. John Player Special International, μήκος πολυτελείας, σκληρό πακέτο πολυτελείας. Εμπρός και πίσω όψη.


4. Το ίδιο τσιγάρο, σε ελαφρώς διαφορετικό πακέτο, από άδηλη χώρα προελεύσεως.

Το πακέτο είναι πιο σκληρό, από ελαφρώς πλαστικοποιημένο χαρτόνι, και οι τυπωμένες πληροφορίες περιορίζονται στο ελάχιστο: λίγα να λέμε, πολλά να καταλαβαίνουμε. Μιλάμε για πολύ VIP πακέτο (είμαι ο πρόεδρος του ομίλου εταιρειών),  στο οποίο εντοπίζω πιθανότατες επιρροές -για να μην πω μίμηση- του παλιού πακέτου Davidoff Magnum, που ήταν επίσης βαρύ, με ελάχιστα λόγια, και από σκληρό πλαστικοποιημένο χαρτόνι.

Περνάμε στα JPS κάπως χαμηλότερου (αν και πάλι υψηλού) πρεστίζ: 




5. John Player Special Mild, King size, σκληρό πακέτο των 25 από Αυστραλία. Εμπρός και πίσω όψη.


6. John Player Special, 100'ς, από άδηλη χώρα (το ίδιο που δημοσιεύτηκε και στην ομαδική φωτογραφία εδώ).
7. John Player Special, King size σκληρό, από άδηλη χώρα.
8. John Player (όχι Σπέσιαλ!!) Extra Mild, King size σκληρό, από Ελλάδα.

Τα πακέτα 7 και 8 έχουν ξαναδημοσιευτεί εδώ.


9. John Player Special Légère, King size σκληρό, από Γαλλία.
10. John Player Special Lights, King size σκληρό, από Γαλλία.

Θα μπορούσε να είναι το ίδιο τσιγάρο, σε παλιότερο γαλλόφωνο και μεταγενέστερο αγγλόφωνο πακέτο. Ωστόσο στο δεύτερο υπάρχει η ένδειξη American blend, ενώ τα περισσότερα -όλα δηλαδή απ' όσο ξέρω- τα JPS είναι Βιρτζίνια. Άρα μάλλον πρόκειται για διαφορετικά τσγάρα, που δεν αποκλείεται και να συνυπήρξαν. Το 10 ξαναδημοσιεύτηκε σε ομαδική φτγρ εδώ.



11. John Player Special Lights, King size σκληρό από Αγγλία. 



12. John Player Special Super Lights, King size σκληρό, από Γαλλία. Το πακέτο είναι ακριβώς το ίδιο με το αγγλικό Lights, το τσιγάρο όμως είναι η ακόμη ελαφρύτερη εκδοχή του #10 (American blend).



Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Cartier


1. Cartier Vendôme, slim 100΄ς, σκληρό, από Ελλάδα (αν δεν απατώμαι). Εμπρός και πίσω όψη.










2. Cartier Vendôme menthol, slim 100΄ς, σκληρό, από άγνωστη χώρα. Εμπρός και πίσω όψη.



3. Cartier, μήκος πολυτελείας, σκληρό πακέτο πολυτελείας, από Ελλάδα, από το ειδικό στοκ της Ολυμπιακής. Εμπρός και πίσω όψη.






4. Cartier menthol, μήκος πολυτελείας, σκληρό πακέτο πολυτελείας, άγνωστη χώρα.



Τα Καρτιέ είναι πολυτελή ελαφρά τσιγάρα. Ξέρω κόσμο που έπαιρνε μια κούτα μια στα τόσα από κανένα ταξίδι και τη φύλαγε για καλές περιστάσεις, αλλά δε νομίζω να είχαν μεγάλο κοινό μόνιμων καπνιστών.
Εκτός από τα κανονικά (κόκκινα) και τα μέντα (πράσινα), υπήρχαν και τα γαλάζια, πιο ελαφριά από το ήδη αρκετά ελαφρύ κόκκινο. Στο ίντερνετ έχω δει και ένα κίτρινο πακέτο, ακόμη πιο ελαφρύ, που δε νομίζω να υπήρχε τότε.

Αυτό το ειδικό στοκ της Ολυμπιακής δεν ξέρω τι είναι (αφορολόγητα τσιγάρα ειδικά για τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής; και πόσο πολλοί ήταν πια αυτοί;), πάντως το 'χω ξανασυναντήσει και σε μερικές άλλες μάρκες, π.χ. σ' ένα Κάμελ.

Δύο σημειώσεις.

α) Για τα μεγέθη: Αν και όλα τα τσιγάρα σε γενικές γραμμές βγαίνουν σε 5-6 τυποποιημένα μεγέθη, οι υπερπολυτελείς μάρκες δεν αισθάνονται να δεσμεύονται από αυτά. 
Επιπλέον, η τυποποίηση αφορά μόνο το  μήκος, θεωρώντας ότι το πάχος του τσιγάρου είναι δεδομένο. Όταν όμως δεν είναι, δηλαδή στα σλιμ, τότε η τυποποίηση παύει να ισχύει και για το μήκος. Με πιο απλά λόγια, τα σλιμ κυκλοφορούν σε διάφορα μήκη και πάχη.
Τα Καρτιέ, συγκεκριμένα, έβγαιναν σε δύο μεγέθη: ένα λίγο λεπτό και αρκετά μακρύ, το σλιμ 100στάρι, κι ένα σε κανονικό πάχος και σε μήκος μεταξύ κινγκ σάιζ και 100σταριού, το λεγόμενο μήκος πολυτελείας.

β) Για τους τύπους πακέτων: Σκληρό πολυτελείας ονομάζω το πλακέ σκληρό πακέτο, όπου τα τσιγάρα είναι σε δύο σειρές των 10, αντίθετα από το κλασικό σκληρό με τις τρεις σειρές των 7+6+7 τσιγάρων. Στο σκληρό πακέτο πολυτελείας επιπλέον τα τσιγάρα είναι χωρισμένα σε δύο παρτίδες των 10 με ξεχωριστό χρυσόχαρτο. Αυτό το είδος πακέτου απαντά σχεδόν αποκλειστικά σε τσιγάρα μήκους πολυτελείας: Dunhill, Rothmans International, JPS International, Davidoff Magnum, και πολύ σπάνια σε κινγκ σάιζ, π.χ. Oscar International. 
Στη σημειολογία που έχουν καθιερώσει οι τσιγαροβιομηχανίες, μια άλλη ένδειξη πολυτέλειας είναι ακριβώς η λέξη International, που συχνά μπαίνει στους τίτλους σημάτων όχι λιγότερο διεθνών από άλλα, αλλά ακριβότερων. (Εξαιρείται ο Άσσος International, όπου η λέξη σημαίνει «απαλλαγμένος από τοπικούς ιδιωματισμούς», κοινώς αμερικάνικο χαρμάνι, σε αντιδιαστολή προς το ανατολικό του απλού Άσσου.)

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

More

More, 120'ς σκληρό
More special mild, 120'ς σκληρό
More menthol, 120'ς σκληρό

Τα 120άρια τσιγάρα θεωρητικά είναι τα μεγαλύτερα που υπάρχουν. Στην πράξη δεν είμαι βέβαιος ότι είναι μεγαλύτερα από τα 100στάρια, γιατί έχουν μεν μεγαλύτερο μήκος αλλά είναι και λίγο λεπτότερα.
Το Μορ πρέπει να ήταν το πρώτο εκατονεικοσάρι τσιγάρο που βγήκε. Σε παλιές αμερικάνικες διαφημίσεις κυκλοφορούσε με το εξής σλόγκαν: You can smoke less cgarettes by smoking longer ones: it's crazy but it works! (Μπορείς να καπνίζεις λιγότερα τσιγάρα αν καπνίζεις μακρύτερα - απίθανο αλλά δουλεύει!)
Τον καιρό που κυκλοφορούσαν τα συγκεκριμένα τρία πακέτα, η ελληνική αγορά είχε κι άλλο ένα 120άρι, το Ρόθμανς Ρόγιαλς.
Τα τσιγάρα Μορ εμφανισιακώς ήταν ως εξής:
Το κανονικό (στο κόκκινο πακέτο) ήταν σκούρο καφέ, με χρυσά γράμματα. Το ελαφρύ (το λεγόμενο «κρεμ») ήταν κι αυτό κρεμ, στο ίδιο χρώμα με το πακέτο του. Και το μένθολ σκούρο καφέ όπως το κανονικό αλλά με ασημένια γράμματα.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Craven




1. Craven "A", μικρό άφιλτρο, συρταρωτό πακέτο, από Γαλλία. Εμπρός και πίσω όψη.

Το συρταρωτό πακέτο τύπου Ζιτάν ήταν δημοφιλές στις παλιές αγγλικές μάρκες (π.χ. Player's, Woodbines, Senior Service, Park Drive): το αντίστοιχο της δικής μας κασετίνας παλιά. Εξίσου τυπικά αγγλικά άλλωστε είναι και τα τσιγάρα με καπνά μόνο Βιρτζίνια. Εδώ το γαλλικό πακέτο είναι απλώς ίδιο με το αγγλικό. (Το γεγονός ότι και τα Ζιτάν είναι σε τέτοιου είδους πακέτο είναι μάλλον συμπτωματικό: δε νομίζω ότι η γαλλική αγορά είχε ιδιαίτερη παράδοση στα συρταρωτά πακέτα).



                                                 
2. Craven "A", φίλτρο σε μέγεθος μικρού άφιλτρου, συρταρωτό πακέτο των 25, από Καναδά. Μέτρια κατάσταση. (Είναι το ίδιο πακέτο που είδαμε και στην ομαδική φτγρ εδώ).

Και η καναδική αγορά αρέσκεται στα συρταρωτά πακέτα, ανεξαρτήτως αν το πακέτο στην αρχική χώρα προελεύσεως είναι επίσης συρταρωτό ή άλλου τύπου.
Άλλο χαρακτηριστικό με τα καναδέζικα πακέτα είναι ότι είχαν εισαγάγει από πολύ παλιά τα νεκροτάμπελα. Όπως σ' εμάς σήμερα, έτσι κι εκεί ήδη προ 15ετίας το νεκροτάμπελο κάλυπτε σχεδόν το μισό πακέτο. Από τη μία όψη η ειδοποίηση είναι στα αγγλικά και από την άλλη στα γαλλικά.




3. Craven "A", King size σκληρό, από Γαλλία. Εμπρός και πίσω όψη.

Πιο μοντέρνα εκδοχή, King size το τσιγάρο, άρα και το πακέτο αντίστοιχα πιο σύγχρονο: σκληρό. Παρατηρούμε ότι ο μαύρος γάτος την έκανε από την εμπρός όψη και κρύφτηκε στην πίσω.


4. Craven "A", King size σκληρό, από Αγγλία (ο γάτος επανήλθε).
5. Craven "A" Lights, King size σκληρό, από Γαλλία.
6. Craven "A" Menthol, King size σκληρό, από Ν. Αφρική.

(Τα ίδια 3 πακέτα που ξαναείδαμε κι εκεί).




.
7. Craven International, King size σκληρό, από Γαλλία.

Όπως λέμε Άσσος ιντερνάσιοναλ ή Άσσος Εξπόρτ, Gitanes blondes, Gauloises blondes  Blend 22: η εναλlακτική εκδοχή ενός τσιγάρου που το μεν σήμα παραπέμπει σε παραδοσιακή γεύση -όποια θεωρείται σε κάθε χώρα παραδοσιακή, π.χ. στην Αγγλία τα Βιρτζίνια- αλλά το χαρμάνι αποτελεί άνοιγμα σε κοινώς αποδεκτότερα στάνταρ, δηλαδή προφανώς Αμέρικαν Μπλεντ. 
Ο γάτος είναι σταθερά στη θέση του, όμως το σήμα ονομάζεται Craven και όχι Craven "Α". Υποθέτω ότι το "Α" το επιφυλάσσουν μόνο για τα βιρτζίνια, γιατί κι ο στριφτός καπνός της ίδιας μάρκας, γνωστός και σήμερα στην ελληνική αγορά, λέγεται Craven και όχι Craven "Α" και δεν είναι βιρτζίνια. (Για την ακρίβεια είναι βιρτζίνια αλλά όχι τυπικός, είναι extra dark Virginia, άρα στην πράξη άλλου τύπου χαρμάνι.)