Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

12 παντοσύναχτα πακέτα μαλακά των 20


1. Lucky Strike King size, από τα αφορολόγητα του αεροδρομίου, ΗΠΑ.
2. Ducados, πουράκια με φίλτρο King size, από Ισπανία. Ταλαιπωρημένο.
3. Космос (Kosmos) φίλτρο (όχι King size), Γ΄ κατηγορίας, από ΕΣΣΔ. 
4. Krüger King size, από Κανάρια νησιά.
5. Helikon Lights, φίλτρο, από Ουγγαρία.
6. Harman King size, από Τουρκία.
7. Ligeros extra suaves, πουράκια σε μέγεθος King size άφιλτρα, από άδηλη χώρα προελεύσεως.
8. Медео (Medeo) φίλτρο, από το Καζαχστάν.
9. Maltepe King size, από Τουρκία.
10. Marlboro Lights King size, από ΗΠΑ.
11. P. Stuyvesant King size, από Γαλλία.
12. Άσσος King size, από Ελλάδα.

Το Χαρμάν σε καλύτερη φωτογραφία.


Στη λίστα μου βλέπω τα μεγέθη όπως τα έχω γράψει εδώ. Ομολογουμένως η φωτογραφία δε μοιάζει να συμφωνεί: τα ουγγαρέζικα Ελικών δείχνουν να είναι ίδια με τα διπλανά τους τούρκικα Χαρμάν, άρα King size. Τα Λιχέρος πάλι μοιάζουν πιο κοντά, μάλλον σαν απλώς μεγάλα άφιλτρα παρά King size. Ωστόσο επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχω τα πακέτα μπροστά μου, μόνο τις φωτογραφίες που τις τράβηξα βιαστικά χωρίς να έχω χρόνο να εξετάσω ξανά από την αρχή το κάθε πακέτο, μεταφέρω ό,τι έχει η λίστα. Η λίστα φτιαχνόταν ταυτόχρονα με τη συλλογή, και σε γενικές γραμμές τη θεωρώ αξιόπιστη.

Τα Λιχέρος παράγονται σε κάποια ισπανόφωνη χώρα. Για το πού επωλείτο το συγκεκριμένο πακέτο, έχω στη λίστα μια σημείωση «ΕΣΣΔ», που μου φαίνεται πολύ απίθανη. Πιθανότατα έχει γίνει κάποιο λάθος, π.χ. να έγραψα εκεί το «ΕΣΣΔ» αντί για κάποια άλλη καταχώριση πακέτου που βρήκα την ίδια μέρα (κλασική περίπτωση τυπογραφικού λάθους). Δε νομίζω να εισήγοντο τέτοια δυτικά προϊόντα στη Σοβιετική Ένωση.

«Κόσμος» στα ρωσικά σημαίνει διάστημα -όπως λέμε κοσμοναύτης. Η εικόνα δείχνει προφανώς ένα διαστημόπλοιο, άρα δοξάζει την τεχνολογική πρόοδο του σοβιετικού πολιτισμού. 
Στην ΕΣΣΔ τα τσιγάρα χωρίζονταν σε κατηγορίες. Αυτό είναι τρίτης, η ίδια μάρκα όμως έβγαζε και πρώτης -θα ανεβεί κι αυτό εν καιρώ.

Παρατηρήστε το νεοκλασικισμό του ουγγρικού τσιγάρου Helikon: ο Ελικών ήταν η έδρα των Μουσών, το δε μοτίβο του αρχαίου ναού έχει χρησιμοποιηθεί στη νεότερη εποχή σε κτίρια που να στεγάζουν πανεπιστήμια και άλλα πνευματικά ιδρύματα (όχι μόνο  βέβαια). Θα ήταν προφανώς τσιγάρο των διανοουμένων.

Για το πακέτο Krüger και για μια επιφύλαξη σχετικά με τα Κανάρια νησιά, βλ. εδώ, τέλος.

_________________________________________________
_________________________________________________

Η συλλογή περιλαμβάνει και μερικά αποπαίδια: πακέτα σε πολύ κακή κατάσταση, ή αντικείμενα σχετικά με τον καπνό που δεν είναι πακέτα και δεν ανήκουν σε καμία ομάδα. Αλλά τα αγαπάμε κι αυτά, γιατί είναι της οικογένειας. Ιδού μερικά:


1. John Player Gold leaf lights, King size σκληρό των 25, από Κύπρο. Όμορφο πακέτο, εμπλουτίζει τη μεγάλη σειρά του John Player, αλλά δυστυχώς έχει τα χάλια του.
2. Muratti Ambassador, King size μαλακό, από Ελβετία. (Νομίζω ότι στην Ελλάδα υπήρχε μόνο σκληρό.)
3. Gawith Snuff, ταμπάκος (με άρωμα βερίκοκο). Από Ελλάδα, αν και δε νομίζω ότι το κουτάκι γράφει κάτι διαφορετικό από χώρα σε χώρα.
4. Select, King size σκληρό, από Ελβετία. Αρκετά ταλαιπωρημένο, αλλά θα δικαιώσει την ύπαρξή του όταν σε λίγο ανασυρθούν και τα αδερφάκια του λάιτ και έξτρα λάιτ, πάλι από Ελβετία.
5. Mac Baren Mixture, Scottish blend: καπνός πίπας, μεταλλικό κουτί των 100 γρ., από Γαλλία, πιθανώς από τη δεκαετία '70.

Για το John Player Gold leaf lights έχω να παρατηρήσω ότι το πακέτο παραπέμπει σαφώς περισσότερο στα σχετικώς πιο λαϊκά Player's παρά στα πολυτελή John Player και John Player Special. Έχουν και τη φατσούλα του ναύτη, που την ξέρουμε από τα διάφορα Player's, και η όλη εμφάνιση δεν έχει το βαρύ, σοβαρό ύφος των πολυτελών της ίδιας εταιρείας. Κι όμως το συγκεκριμένο σήμα το ονόμασαν John Player και όχι Player's.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aρκετά καλτ πακέτα!

Το τούρκικο harman, τι όνομα και αυτό!
Το helikon που φαίνεται για ελληνικό αλλα δεν είναι...
Ο άσσος μαλακό που γράφει hellas απ'εξω...

Κωνσταντίνος

Πέπε είπε...

Η τούρκικη γλώσσα γενικώς φαντάζει καλτ για τους Έλληνες: χαμπέρ (ειδήσεις), ντουμάν (καπνός), ντουβάρ (τοίχος)... Λέξεις που για μας είναι από αστείες ή χυδαίες έως νοσταλγικές ή μερακλήδικες, για κείνους σημαίνουν ακριβώς ό,τι λέει η κυριολεξία τους. Δεν είδες ότι γράφει και φιλτρελί (όπως ο γκαϊβές είναι καϊμακλής); Σε συσκευασία εκτυπωτή έχω δει και τη λέξη λεϊζερλί!
Πιστεύω ότι όποιος κάτσει να μάθει στα σοβαρά Τούρκικα θα ανακαλύψει πάρα πολλά για τους Έλληνες...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον αυτό το κομμάτι της συλλογής.

Όταν λέμε "κατηγορίες" εννοούσαν ποιότητας; Δηλαδή μία μάρκα έβγαινε σε 2-3 ποιότητες;

Το νεοκλασσικό στοιχείο έχει χρησιμοποιηθεί πολύ στα τσιγάρα του 50-60 τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο gawith ποτέ δεν εισαγόταν επίσημα, ίσως ξέρω ακόμα και το μαγαζί που το βρήκες.

Πέπε είπε...

Για τις ποιότητες, έτσι φαντάζομαι. Όταν βρω το Κόσμος Α΄ κατηγορίας, θα δούμε αν έχει πιο λουσάτη εμφάνιση.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Helikon θα πει Ελληνικο.Πιθανον να ήταν(ειναι?κυκλοφορει ακομα παντως) και τσιγαρο με Ελληνικα καπνα,αφου οι ανατολικοι αγοραζαν απο εμας,τα χειροτερου τυπου βεβαια,καπνα.
Επισης υπαρχει και το τσεχικο Sparta http://www.zigsam.at/F_Intro.htm

Βιργίνιος είπε...

Τα Helikon κυκλοφορούν ακόμα στην Ουγγαρία. Δεν θυμάμαι ποιας εταιρείας είναι. Το Sparta είναι Τσέχικο, υπήρχε μάλιστα και κατά την περίοδο που Τσεχία και Σλοβακία ήταν ενα κράτος. Ελληνικά ονόματα είχαν αρκετά Σοβιετικά πακέτα, πολλά απο αυτά Ομηρικά και με σύμβολα τριήρεις και παρόμοια.

Πέπε είπε...

Τα σοβιετικά πακέτα που έχω πρέπει να τα είχα αγοράσει στην Αθήνα από τους λαθραίους. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη εξήγηση, αφού δε θυμάμαι να είχε πάει κανένας γνωστός μου στην ΕΣΣΔ, και σίγουρα όχι εγώ. Αλλά το '91 που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση δε συνέλεγα, και δεν πρέπει καν να κάπνιζα. Πιθανόν εκτός από λαθραία αυτά τα τσιγάρα να ήταν και πέντε-δέκα ετών παλιά. Τεφαρίκι, έτσι; Ιδίως αν θυμηθούμε επιπλέον και τα όσα λέγονται για την άθλια ποιότητα των καπνών σ' εκείνα τα μέρη.

Ανώνυμος είπε...

Τα τσιγάρα τους με λίγο ζόρι καπνίζονταν ανάλογα για πιο κοινό απευθύνονταν, εκείνα τα παπιρόσι ήταν για κλάμματα.

Unknown είπε...

Φιλε μου τα Ligeros είναι τσιγάρα από την Κούβα. Τα κάπνιζα σε ηληκία 20 χρονών όταν ήρθαν οι ρωσοποντιοι στην Ελλάδα. Γινόταν εισαγωγή στη Σοβιετική Ενωση από την σοσιαλιστική δημοκρατία της Καραϊβικής. Είχαν χαρτι ποτισμένο σε ζαχαροκάλαμο και όταν είχαν φίλτρο ξετυλιγόταν.
Υπήρχαν και άλλες κουβανικές φίρμες που έφερναν οι ρωσοπόντιοι σε μορφή τσιγάρου όπως Partagas, Monte Christo, Romeo and Juliet. Καταπληκτικά τσιγάρα με υπέροχο άρωμα. Τα αγόραζα 100 δραχμές το πακέτο όταν το camel που ήταν της μόδας έκανε 250 δραχμες αν θυμάμαι καλά. Η μυρωδία τους, μακάρι να είχα ένα πακέτο, είναι δεμένη με τα ξέγνοαιστα μου χρόνια. Τα κάπνιζα για ένα χρόνο ένα καλοκαίρι θυμάμαι τον εαυτό μου μόνο με τέτοια πακέτα. Και ύστερα τελειώσανε. Όταν αργότερα έσκαγε καμία κούτα ήταν μπαγιάτικα και νοτισμένα.